Gyakran ismételt kérdések

 • Miért nem lehet még kisebb hulladéktárolókat igényelni, ezért kisebb díjat fizetni, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés révén a maradék hulladék már kisebb helyet foglal el?

  Át kell gondolnunk és meg kell értenünk, hogy a hulladéktermelés mértéke nincs összefüggésben a hulladéktárolók űrméretével. Ha hirtelen minden család egészen kicsi kukát kapna, csak annyi történne, hogy a hulladék nem férne el a lakosságnál összességében rendelkezésre álló tároló mennyiségben. Ez fordítva is igaz, ha mindenki 240 literes tárolót kapna, ettől még nem élne másként és hulladéka sem keletkezne több. A tárolóban több hely maradna.
  A hulladéktermelés mennyiségét elsősorban a környezetvédelmi beállítottságunk, anyagi helyzetünk, lakóhelyünk (pl.: vannak e nagy bevásárló központok, vagy tudunk hagyományos piacra járni) határozza meg.
  Ha a közszolgáltató „alulméretezi” a tározókat, és ezzel arányban felelőtlenül csökkenti a közszolgáltatási díjakat az történik, hogy a lakosságnál rendelkezésre álló csökkenő hulladéktároló kapacitásnak kényszerűen kezd növekedni a fajlagos költsége.
  Egy másik szempont, hogy a Zöld Híd Régió Kft. közszolgáltatási területén munkatársaink gépi úton ürítik az Önök hulladék tárolóit. Ehhez szabványos, megfelelően erős, időtálló hulladéktárolók szükségesek, melyek legnagyobb számban és gazdaságosan a 80 literes űrtartalomtól állnak rendelkezésre.
  Természetesen igaz az a megállapítás, hogy a szelektív hulladékgyűjtés révén a vegyes hulladékok tárolójába (kukába) kerülő hulladék mennyisége csökken. Viszont fontos tudni, hogy döntő többségében a közszolgáltatási díj fedezi a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek fenntartását is. A szelektív hulladékgyűjtés bevételi még nem fedezik a keletkező kiadásokat.

 • Mi lesz a szelektíven begyűjtött hulladékokkal, termelnek ezek bevételt is?

  Igen termelnek. A szelektíven gyűjtött hulladékokat gépi és kézi utóválogatást követően a Zöld Híd Régió Kft. értékesíti. Az így befolyt bevétel csökkenti, mérsékli az ellátási területünkön élő családok közszolgáltatási díjait.
  A szelektíven begyűjtött, anyagában hasznosítható hulladékok aránya még alacsony, a számos szennyező, oda nem illő anyag eltávolítása után a lakosságnál keletkező hulladékok kb. 5-7%-át tudjuk értékesíteni és újrahasznosításra tovább adni. Hazánk Európai Uniós vállalása 2020-ra 50%!

  Másik nagyon fontos bevételi forrás a termékdíj. Ezt a díjat szintén mi fizetjük meg a kereskedelmi láncokban, üzletekben, elsősorban a csomagolási hulladékok után. Természetesen vannak olyan termékdíjak, melyeket egyéb termékek után fizetünk. Ilyenek a gépkocsi gumiabroncsok, akkumulátorok, hűtőgépek stb.
  A termékdíj csak az anyagában történő hasznosításra visszagyűjtött, szigorú elszámolási rend alapján ellenőrzött mennyiségű hulladék után jár.

  Ha tehát értékes, újrahasznosítható hulladékot dob a hulladéktárolóba duplán fizetünk érte! Nem tudjuk visszakapni a már kifizetett termékdíjat, (a termék árába van beépítve) elveszítjük az anyag értékesítésének árbevételét és e mellett a közszolgáltatási díjat is fizetnünk kell.