Küldetésünk

zoldA felerészben Európai Uniós támogatásból megvalósult Zöld Híd Program végrehajtása érdekében a Program tulajdonosi testülete, az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megyei Önkormányzati Társulás létrehozta a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft-t, amely mára az üzemeltetési feladatok mellett 44 település, 174 ezer lakosának közszolgáltatója is.

A hulladékgazdálkodás speciális közszolgáltatás, mert az emberek és a szolgáltatók nincsenek egymással semmilyen vezetéken vagy csövön keresztül összekötve. Az anyagáramlások, a begyűjthető hulladékmennyiségek attól függnek, hogyan gondolkodunk, mit teszünk. A minél eredményesebb és hatékonyabb szolgáltatás érdekében közvetlen szolgáltatási területünk településein bevezettük a házhoz menő szelektív gyűjtést, a zöldhulladék-gyűjtést, lomtalanításokat végzünk, megkezdtük a szemléletformálást, oktatófilmeket készítettünk.

 

Mindannyian szinte minden tevékenységünkkel hulladékot termelünk. Alsópeténytől Zebegényig 61 ezer tonnát évente. Valamennyit a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. 270 munkatársa kezeli és dolgozza fel. Minden hétköznap 36 gyűjtőjárat indul két központunkból, Kerepes, ÖkörteNM épületlek-völgyből és Nógrádmarcalból. Váltott műszakokban gépkocsivezetők és rakodók sokasága 290 körzetből szállítja el mindazt, amire nekünk már nincs szükségünk.

A beérkezett kommunális és szelektív hulladékokat anyagfajták szerint szétválogatjuk, jelentős hányadát újrahasznosítjuk. Az utóaprítás folyamata során például közel 8000 tonnányi másodlagos tüzelőanyagot állítunk elő évente. A vegyesen gyűjtött hulladékból csak a fűtőanyag hasznosul, de a szelektív gyűjtésnek köszönhetően 2015-ben több mint 5000 tonna újrahasznosítható hulladékot dolgoztunk fel. A szétválogatás után 465 tonna PET-palack, 58 tonna flakon, 235 tonna fólia, 1270 tonna papír, 26 tonna alumínium, 666 tonna vas, 623 tonna üveg kerül további hasznosításra. Társaságunk továbbá közel 4000 tonna, ökológiai gazdálkodásban felhasználható komposztot is készít.

 

madáretetős

Társaságunk ezért is részt vállal a környezettudatosság oktatásában. Két oktatási referenst alkalmazunk és saját buszt biztosítunk az érdeklődő iskolai és felnőtt csoportok számára. Fontos, hogy a terület minden szereplőjével, korosztályával megértessük és megtanítsuk a korszerű hulladékgazdálkodás lépéseit. Az elmúlt öt évben a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. két telephelyén 28 ezren fordultak meg, ennek eredménye lassan, de határozottan érezhető a mindennapi hulladékgazdálkodásban is.

 

 

Mert mi már tudjuk: nincsen hulladék, csak érték.