Az avarégetés káros hatásai a környezetre és az emberi egészségre

Jövő év január 1-tól már országosan is betiltják a kerti avarégetést. A jövőben az önkormányzatok már nem szabályozhatják saját hatáskörben az avarégetést. A módosítás célja többek között a levegő minőségének javítása és ezáltal a lakosság egészségének védelme volt.  Mégis nézzük meg közelebbről, hogy mivel is terheltük eddig környezetünket.

Egy átlagos kerti tűz, amiben vegyesen égetünk avart, levágott gallyakat és fűnyesedéket nagyon nagy légszennyezést eredményez, amit az alacsony égési hőmérsékletnek, a rossz légellátásnak és a magas nedvességtartalomnak köszönhetünk. A növényi részekben található szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező. Általában, a kerti hulladékkal a mérgező vegyszermaradvány is elég, és nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyező anyagok listáját. Egy nemzetközi tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Vajon mi is a megoldás? Amennyiben van rá lehetőségünk; komposztáljunk!

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

Amennyiben nincsen módunk komposztálásra a zöldhulladékot tavasztól őszig, április 1. és november 30. között elszállítják a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. munkatársai, a gyűjtési naptárakban megjelölt dátumokon vagy elhelyezhetjük az önkormányzat által kijelölt gyűjtőhelyeken. A zöldhulladék kihelyezhető az értékesítési partnereknél beszerezhető 110 literes biozsákban. Az 1 méternél nem hosszabb, max. 6 mm átmérőjű ágakat összekötegelve is elszállítjuk.