Egyre több az illegálisan lerakott zöld hulladék a magyarországi erdőkben

Ugyan, nem tűnik veszélyesnek a kertben levágott fű, a lemetszett ág, a lehullott gyümölcs, az összegyűjtött falevél és sokan azt is gondolhatják, hogy ezek a természetben lebomló anyagok jól megférnek az erdőkben, mezőkön, vagy az utak szélén, de sajnos jóval többet ártunk ezzel a magatartással környezetünknek, mint ahogyan azt gondolnánk. Pontosan milyen veszélyt is jelent a háztartásokból illegálisan kirakott hulladék a természetre és az emberre nézve?

  • Nyári időszakban a leggyakoribb zöldhulladék, ami kikerül az erdők szélére, vagy akár a zöldövezeti belterületekre: a levágott fű, az elrohadt és lehullott gyümölcs. Ez mind kiváló táplálék a vaddisznók számára, ami azért is veszélyes, mert az amúgy is túlszaporodott állomány még közelebb jöhet így a lakott területekre, a kertekbe, utcákra.
  • A levágott és elszáradt örökzöld ágak: a tuja, a fenyő és az egyéb örökzöld növények könnyedén belterületi erdőtüzeket okozhatnak különösen a forró nyári időszakban.
  • Fokozott tűzveszélyt jelent az egyben lerakott nagy mennyiségű zöld hulladék is. A lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek és akár több hektárnyi erdőt (és akár lakott területet) veszélyeztető tűzfészekké válhat.

A környező parkerdők munkatársai folyamatosan felderítik az illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, és szükség esetén jelzik azokat az illetékes hatóságoknak. Azonban a probléma megoldása ebben az esetben is a lakosság környezettudatos magatartásában rejlik.

A zöldhulladékot tavasztól őszig, április 1. és november 30. között elszállítják a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. munkatársai, a gyűjtési naptárakban megjelölt dátumokon. A zöldhulladék kihelyezhető az értékesítési partnereknél beszerezhető 110 literes biozsákban. Az 1 méternél nem hosszabb, max. 6 mm átmérőjű ágakat összekötegelve is elszállítjuk.