Hogyan tehetnénk az iskolakezdést még környezettudatosabbá?

Kis lépésekkel is hozzájárulhatunk, hogy minél fenntarthatóbb módon kezdjük el és közös erővel csökkenthetjük a beiskolázással járó hulladékok mennyiségét. A kulcs a megelőzésben rejlik, amelyhez elengedhetetlen a legkisebbek bevonása is.

Magyarországon évente kb. 100 kiló papírt használunk el fejenként, aminek legnagyobb része a kukában landol. Egy kisiskolásnak sok füzetre és csomagolóanyagra van szüksége ahhoz, hogy rendben elkezdhesse a tanévet. Egy 20 fős osztályban a tanulók évente több mint 100 db. füzetet használnak el.  Amennyiben ezek a füzetek környezetbarát papírból készülnek, úgy – a számítások szerint- minden egyes tonna újrahasznosított papírral 17 fát mentünk meg a kivágástól. A könyvek csomagolásánál is segíthetnek a kreatív ötletek: például, ha a csillogó és fényes papírok helyett korábban használt és környezetbarát csomagoló anyagot, újságpapírt, vagy vékonyabb hullámkartont használunk, amit aztán kedvünk szerint díszíthetünk.

Az íróeszközök beszerzésénél is ügyelhetünk a környezettudatosságra, mivel az üzletekben egyre több az újratölthető toll, valamint az FSC jelzéssel ellátott ceruza – amelyek minősítése szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés és gyártás feltételeinek – és ezek beszerzésével szintén fenntartható módon vághatunk bele az új tanévbe.