Vác: 50 ezer forint nyomravezetői díj illegális szemétlerakók leleplezéséért

Mindannyiunk jövőjének záloga, hogy tisztább, ezáltal egészségesebb környezetben éljünk. A Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. éppen ezért kiemelten fontosnak tartja a hulladékok illegális elhelyezésének a megszüntetését.

Az elmúlt időszakban – öt szervezet összefogásának és összehangolt ellenőrzés-sorozatának köszönhetően – jelentősen csökkent a szelektív gyűjtőszigeteken szabálytalanul lerakott hulladék mennyisége Vácon. A járőrözők több alkalommal is tetten értek illegális szemetelőket. Mindez a váci városházán hangzott el az augusztus 13-án megtartott V. Hulladékkezelési Egyeztető Fórumon, amelyen a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. is képviseltette magát.

Fördős Attila, Vác polgármestere bejelentette: annak érdekében, hogy a hatósági szakemberek még hatékonyabban végezhessék a munkájukat, szeretnék bevonni a lakosságot is az együttműködésbe. Ezért ötvenezer forintos nyomravezetői díjat ajánl fel a város azoknak a lakóknak, akik egyértelműen beazonosítható szabályszegőkhöz vezetik el az illetékes közterület-felügyeletet. Az illegális szemétlerakók leleplezőinek az adatait bizalmasan kezeli az önkormányzat. A szabályzat augusztus 23-ától él.

A polgármester azt is elmondta, hogy a lomok, építési hulladékok a lakótelepi kommunális gyűjtőedényeknél is rendszeresen megjelennek, ezért azokhoz szintén kamerákat telepítenek majd, illetve olyan figyelmeztető táblákat helyeznek el, amelyek a szankciókra hívják fel a figyelmet. Emellett a hulladék illegális elhelyezéséért járó bírság összegét százezres nagyságrendűre növelik.

Forrás: ESTV, Vác