Miért nem lehet még kisebb hulladéktárolókat igényelni és így alacsonyabb díjat fizetni? Hiszen a szelektív hulladékgyűjtés révén a maradék hulladék már kisebb helyet foglal el!

Át kell gondolnunk és meg kell értenünk, hogy a hulladéktermelés mértéke nincs összefüggésben a hulladéktárolók űrméretével. Ha hirtelen minden család egészen kicsi kukát kapna, csak annyi történne, hogy a hulladék nem férne el a lakosságnál összességében rendelkezésre álló tárolómennyiségben. Ez fordítva is igaz: ha mindenki 240 literes tárolót kapna, ettől még nem élne másként, és hulladéka sem keletkezne több. A tárolóban több hely maradna. A hulladéktermelés mennyiségét elsősorban a környezetvédelmi beállítottságunk, anyagi helyzetünk, lakóhelyünk (pl. vannak-e nagy bevásárlóközpontok, vagy tudunk hagyományos piacra járni) határozza meg.

Ha a közszolgáltató „alulméretezi” a tározókat, és ezzel arányban felelőtlenül csökkenti a közszolgáltatási díjakat, az történik, hogy a lakosságnál rendelkezésre álló csökkenő hulladéktároló-kapacitásnak kényszerűen kezd növekedni a fajlagos költsége.

Egy másik szempont, hogy a Zöld Híd Régió Kft. közszolgáltatási területén munkatársaink gépi úton ürítik az Önök hulladéktárolóit. Ehhez szabványos, megfelelően erős, időtálló hulladéktárolók szükségesek, melyek legnagyobb számban és gazdaságosan a 80 literes űrtartalomtól állnak rendelkezésre.

Természetesen igaz az a megállapítás, hogy a szelektív hulladékgyűjtés révén a vegyes hulladékok tárolójába (kukába) kerülő hulladék mennyisége csökken. Viszont fontos tudni, hogy döntő többségében a közszolgáltatási díj fedezi a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek fenntartását is. A szelektív hulladékgyűjtés bevételei még nem fedezik a keletkező kiadásokat.

Kategória: