Újrahasznosítható hulladék

Az újrahasznosítható hulladék olyan, a közszolgáltató által meghatározott hulladék, amely továbbhasznosítható. Ilyen például:

  • Műanyag (pl.: pet palackok, mosószeres, öblítős flakonok, nejlonzacskók, fóliák, tejfölös, joghurtos poharak kiöblítve)
  • Papír (pl.: újság, karton, italos karton dobozok, gyümölcsleves, tejes Tetra pack dobozok)
  • Fém (pl.: sörös, üdítős, konzerves fémdobozok)
  • Üveg
  • Zöldhulladék

Az utóbbi évtized új szempontja, mely egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy a társadalmaknak, így az egyénnek is kiemelt kötelezettsége a természeti erőforrások védelme, a hulladékok hasznosításában való mindennapi aktív részvétel. Az anyagában történő hasznosítás révén csökken a véges természeti erőforrások, anyagok felhasználásának üteme.

A korszerű hulladékgazdálkodásban az a cél, hogy az újrahasznosítható hulladék aránya növekedjen a vegyes hulladékkal szemben. Az anyagában hasznosítható hulladékok aránya még alacsony: a számos szennyező, oda nem illő anyag eltávolítása után a lakosságnál keletkező hulladékoknak csak kb. 5-7%-át tudjuk értékesíteni és újrahasznosításra továbbadni. Hazánk európai uniós vállalása 2020-ra 50%!

Az újrahasznosítható hulladékokat gépi és kézi utóválogatást követően a Zöld Híd Régió Kft. értékesíti. Az így befolyt bevétel csökkenti, mérsékli az ellátási területünkön élő családok közszolgáltatási díjait.

A termékdíjat szintén mi fizetjük meg a kereskedelmi láncokban, üzletekben, elsősorban a csomagolási hulladékok után. Természetesen vannak olyan termékdíjak, melyeket egyéb termékek után fizetünk. Ilyenek a gépkocsi gumiabroncsok, akkumulátorok, hűtőgépek stb. A termékdíj csak az anyagában történő hasznosításra visszagyűjtött, szigorú elszámolási rend alapján ellenőrzött mennyiségű hulladék után jár.

Ha tehát értékes, újrahasznosítható hulladékot dob a hulladéktárolóba, duplán fizetünk érte! Nem tudjuk visszakapni a már kifizetett termékdíjat (ami a termék árába van beépítve), elveszítjük az anyag értékesítésének árbevételét, és emellett még a közszolgáltatási díjat is fizetnünk kell.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés >>>

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek >>>