Hasznos tippek

A szelektíven gyűjthető hulladékokat (papír, üveg, műanyag) a hulladékgyűjtő szigeteken kihelyezett megfelelő tároló edényzetbe kell elhelyezni. Ezeken kívül még számos elhelyezésre, megfelelő tárolásra váró hulladék sorsáról kell döntenünk. Nézzük, mit kezdhetünk a számunkra már feleslegessé váló, egyéb hulladékokkal!

 

Zöldhulladékok

A zöldhulladékokat (fű, faág, falevél, egyéb lebomló szerves anyag) komposztálni lehet. A külön gyűjtött zöldhulladékokat Hulladékkezelő központjainkban tudjuk átvenni, ahol Komposztáló telepeinken jó minőségű komposztot állítunk elő belőlük. A komposztálásról röviden >>

 

Veszélyes hulladékok

A vegyszeres, olajjal szennyezett hulladékok, fáradt olaj, elhasznált sütőolaj, ragasztó-, festék-, gyógyszermaradványok, szárazelemek, elromlott elektronikai cikkek, akkumulátorok, fénycsövek, izzók a veszélyes hulladékok közé tartoznak. Ezek megfelelő tárolása, külön gyűjtése nagyon fontos. Gyűjthetjük erre alkalmas erősebb zsákokban, vagy hordókban. (a tárolóeszköz megválasztása a veszélyes hulladék fajtájától, és összetételétől is függ).

A veszélyes hulladékok befogadásáról, és szállításáról szóló engedélyezési eljárások jelenleg is folynak, addig is szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Néhány tipp a veszélyes hulladékok elhelyezésére:

A fénycsöveket nagyáruházakban, villanyszerelési boltokban le lehet adni

  • 2005-től a régi, elromlott elektronikai cikkeket a vásárlás helyén kötelezően, díjmentesen visszaveszik.
  • A fáradt motorolajat a MOL töltőállomások visszaveszik.
  • Elhasznált CD, DVD adathordozókat külön gyűjtőpontokon adhatjuk le (pl.: Media Markt üzletekben)


Gyógyszerek


A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket semmiképpen ne dobjuk ki az otthoni szeméttárolóba, mivel a gyógyszerek veszélyes hulladékok, megfelelő tárolásuk, külön gyűjtésük nagyon fontos. 2006. január 1.-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot, és megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet ártalmatlanítás céljából a hulladékégetőbe szállítja.

Elektronikai hulladékok


Az elektronikai berendezések és hulladékok szeméttárolóba, illetve lomtalanításkor utcára helyezése szintén helytelen. A hulladékok gyártóhoz történő visszajuttatása további hasznosítás, illetve ártalmatlanítás szempontjából jelentős. 2005. augusztus 13.-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén kötelezően, díjmentesen visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket.

Használt elemek

Az elemeket semmiképpen ne dobjuk ki a szemetesünkbe. Sok helyen visszaveszik a már lemerült, elhasznált elemeket. A gyűjtőpontokról további információt a www.relem.hu vagy a www.rebat.hu weboldalon találhat!

Építési törmelékek

A háztartási bontásból, építkezésből származó törmelékeket (beton, tégla, csempe, stb.) kis mennyiségben egyelőre Hulladékkezelő Központjainkban tudjuk átvenni, ahol a hulladéklerakókra kerül elhelyezésre. Terveink között szerepel, hogy Hulladékudvarainkban is átvehetőek lesznek. További sorsukról, elhelyezésükről jelenleg is tartanak az egyeztetések.

Hulladékudvarokban elhelyezhető hulladékok

Nagyméretű hulladékok (pl.: bútorok, lomok), háztartási elektronikai készülékek, építési törmelékek, háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok, valamint hasznosítható hulladékok (üveg, papír, műanyag, fém, zöldhulladék) hulladékudvarainkban a jövőben leadhatók lesznek.

Elkészült hulladékudvarok:
Balassagyarmat, Rétság

Tervezett hulladékudvarok: Vác, Gödöllő, Nagymaros, Fót, Kerepes, Aszód, Veresegyház

A hulladékudvarok üzembe helyezése jelenleg is tart, szíves türelmüket és megértésüket kérjük!